MADRID - Spanje polst bij de andere eurolanden of het op voldoende steun kan rekenen voor een officiële aanvraag voor Europese financiële steun.

Dat heeft een hoge functionaris van het Spaanse ministerie van Financiën gezegd tijdens een persbijeenkomst, meldde The Wall Street Journal  dinsdag.

De Spaanse regering is er volgens de functionaris niet zeker van dat alle eurolanden een verzoek zullen steunen.

Sommigen zouden bang zijn dat de nervositeit onder beleggers over de stabiliteit van de euro door een Spaanse hulpvraag kan overslaan naar Italië. Ook dat land kampt met een grote schuldenberg.

Rust

Het is volgens de krant de duidelijkste aanwijzing die Spanje tot dusver heeft gegeven over de vraag of en hoe het een verzoek om financiële hulp gaat indienen.

Al sinds de zomer staat 100 miljard euro klaar om Spanje te helpen zijn banken te herkapitaliseren, maar het land maakt er nog geen gebruik van.

Sommige eurolanden zouden graag zien dat Spanje die stap wel zet omdat dat rust kan brengen op de financiële markten. Vooral landen die net als Spanje hoge rentes betalen op staatsleningen, hopen daarvan mee te profiteren.

Commotie

Met name Duitsland zou echter niet op een Spaanse hulpvraag zitten te wachten wegens de politieke commotie die in eigen land zou kunnen ontstaan. Elke euro die wordt uitgeleend door het ESM moet namelijk eerst langs het Duitse parlement.

Berlijn zou liever afwachten hoe de rentes op Spaans staatspapier zich verder ontwikkelen nu beleggers weten dat er vangnetten zijn voor als het land verder in problemen komt.

Niet alleen het ESM maar ook de Europese Centrale Bank (ECB) staat klaar om in te grijpen met steunaankopen van staatsobligaties.

Banken

Standard & Poor's (S&P) heeft dinsdag de kredietbeoordeling voor 11 Spaanse banken naar beneden bijgesteld. 

De langetermijnbeoordeling voor onder meer BBVA, Caixabank, Bankia en Santander werd teruggeschroefd. De verlaging volgt op de onlangs door de kredietbeoordelaar aangekondigde afwaardering van de Spaanse overheid.

Vijf vragen over het noodfonds

Vijf vragen kredietbeoordelaars

Alle berichten over de schuldencrisis