AMSTERDAM - De opmars van vrouwen aan de top van het openbaar bestuur is in de afgelopen jaren gestagneerd.

De stijging van het aandeel vrouwelijke topmanagers bij de rijksoverheid in 2009, is drie jaar later blijven steken op 26 procent. Dat schrijft de Volkskrant.

Ook op andere plekken in het openbaar bestuur zijn er weinig vrouwen bij gekomen. Het aandeel vrouwen met ambtelijke topfuncties bij de provincies is van 28 procent in 2009 gedaald naar het niveau van 2007, 23 procent.

Sinds 2002 is niet meer dan een op de vijf burgemeesters vrouw. Sinds de verdubbeling in 2008 zijn er twee vrouwelijke commissarissen van de koningin geweest van wie Karla Peijs (Zeeland) op 1 maart volgend jaar vertrekt.

Wet

Onlangs nam de Eerste Kamer een wet aan die grote bedrijven voorschrijft dat ten minste 30 procent van hun bestuur uit vrouwen moet bestaan. Lukt dit niet, dan moet het bedrijf daarover uitleg geven in het jaarverslag. In 2016 wordt de balans opgemaakt.

Oud-minister Guusje ter Horst begrijpt wel waarom er geen groei meer is in het openbaar bestuur. ''Er is een impliciet voorkeursbeleid voor witte mannen en dat moet je actief doorbreken, tegen alle weerstanden in en jaren achtereen'', zegt ze in de krant.

''Zonder diversiteitbeleid geen groei.'' Vijf jaar geleden maakte Ter Horst (PvdA) een meer gevarieerde samenstelling van het overheidspersoneel prioriteit van haar beleid.