HELSINKI - Finland heeft zijn bedenkingen bij het plan om een begroting voor de eurolanden op te tuigen naast de begroting voor de gehele Europese Unie. 

Dat zei premier Jyrki Katainen zondag. ''Het voorstel is nog verre van compleet en we hebben er nog veel vragen over'', stelde Katainen in een interview met radiostation YLE.

De begroting voor de eurozone is bedoeld als fonds voor het aanjagen van de economische groei in probleemlanden als Griekenland en Spanje.

Over hoeveel geld het fonds moet gaan beschikken is nog niet bekend.

Extra tijd

Katainen gaf geen antwoord op de vraag of Griekenland twee jaar extra krijgt om aan de afspraken met de internationale geldschieters te voldoen.

Wel zei de Finse premier dat het noodlijdende land op schema moet blijven met zijn bezuinigingen ook al brengt dat op de korte termijn een negatief effect op de economische ontwikkeling met zich mee.

Een eventuele aanvraag voor noodsteun van Spanje is volgens Katainen een serieus probleem. Hoewel hij denkt dat die aanvraag uit zal blijven, is het volgens Katainen ''niet noodzakelijkerwijs mogelijk om geld voor de redding van het land bijeen te brengen.''