TOKIO - De enorme bedragen die de Federal Reserve in de economie pompt, zorgen niet voor ontwrichtende kapitaalstromen naar opkomende landen. 

Dat zei president Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank zondag tijdens de laatste dag van de vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Tokio.

De opmerking van Bernanke staat haaks op uitlatingen van IMF-directeur Christine Lagarde tijdens dezelfde vergadering. Zij vreest juist wel voor negatieve effecten in opkomende landen zoals oververhitting van de economie, een luchtbel in de vastgoedsector en een verstoring van het financiële evenwicht. Opkomende landen als Brazilië, China en Rusland delen de mening van Lagarde.

Vorige maand kondigde de Federal Reserve een derde steunronde aan, bestaande uit het opkopen van hypotheekgerelateerde obligaties ter waarde van 40 miljard dollar per maand.

In de twee eerdere steunrondes trok de centrale bank 2300 miljard dollar (1775 miljard euro) uit aan het opkopen van vooral staatsobligaties.