TOKIO - De interesse van buitenlandse investeerders in Spaanse staatsobligaties neemt toe.

Dat stelde de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos zaterdag in de kantlijn van de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Volgens de minister blijkt uit recente cijfers dat buitenlandse investeerders de markt voor Spaans schuldpapier weer betreden. ''Uit onze cijfers blijkt dat de sfeer rond Spanje optimistischer is dan drie tot vier maanden geleden'', stelde hij.

De minister hield ook een positief gevoel over aan gesprekken die hij rond de IMF-top in Tokio voerde met topmanagers van belangrijke internationale investeerders als BlackRock en Citigroup. ''Ik geloof dat er interesse bestaat voor Spaanse obligaties'', zei De Guindos.

Rentestijging

Afgelopen jaar is de rente op Spaanse staatsobligaties sterk gestegen, doordat investeerders het vertrouwen in de financiële toekomst van het land verloren. Vooral buitenlandse financiële partijen trokken zich daarbij massaal uit Spanje terug.

De afgelopen weken nam de onrust rond Spanje licht af, door de aankondiging van een nieuw steunprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB). Die gaf aan obligaties te zullen kopen van landen die steun aanvragen bij het Europese noodfonds en voldoen aan de voorwaarden die aan die hulp worden gesteld.

Herfinancieren

Algemeen wordt verwacht dat Spanje die hulp zal vragen. Vooralsnog is dat echter niet gebeurd.

Spanje moet eind oktober voor 29,5 miljard euro aan schulden herfinancieren. De Guindos gaf zaterdag aan daar een gerust gevoel over te hebben.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier.