TOKIO - Europese en Amerikaanse politici moeten meer doen om de onzekerheid over de internationale economie weg te nemen. 

Dat stelden de 188 lidstaten van het Internationaal Monetair (IMF) zaterdag na afloop van de jaarvergadering van het IMF.

''Er was geen enkel bezwaar tegen onze aanbeveling om in actie te komen'', concludeerde IMF-directeur Christine Lagarde met zware nadruk op het woord actie.

Daarmee doelde ze op Europa waar de muntunie volgens het fonds moet worden versterkt om het vertrouwen in de euro te herwinnen, en de Verenigde Staten. Daar moet een politieke oplossing worden gevonden voor de aanpak van de hoge staatsschuld.

Uitdaging

Volgens het IMF staat de internationale economie er nu wat beter voor dan een halfjaar geleden. Maar de uitdagingen blijven groot, stelde de voorzitter van het bestuurscomité Tharman Shanmugaratnam. ''De onzekerheid over de 'fiscal cliff' in de Verenigde Staten en of Europa op tijd stevig op zijn voeten komt te staan blijft groot. Maar we zijn optimistischer dan 6 maanden geleden.''

De fiscal cliff is het naderende einde van een aantal belastingvoordelen in de VS in combinatie met het snijden in overheidsuitgaven om het begrotingstekort niet groter te laten worden. Deze combinatie kan de toch al gestage economische groei nog verder temperen.