FRANKFURT - De Duitse regering gaat de groeiverwachting voor volgend jaar flink naar beneden bijstellen.  

Dat meldt de Duitse krant Handelsblatt op vrijdag. De verwachtingen voor de groei voor dit jaar zullen juist worden verhoogd.

Komende week maakt de Duitse overheid de jongste groeiprognoses bekend. Volgens de krant zal de verwachting voor volgend jaar worden gesteld op 1 procent, terwijl er eerder een verwachting voor een groei van 1,6 procent werd afgegeven.

Ook voor dit jaar verwacht Berlijn waarschijnlijk een groei van 1 procent, meldt Handelsblatt. Eerder werd een groei van 0,7 procent voorspeld.

Enkele grote Duitse economische onderzoeksinstituten stelden donderdag de groeiverwachtingen voor de Duitse economie naar beneden bij. De economie groeit volgens onder meer het ZEW en het Ifo Institut dit jaar met 0,8 procent in plaats van de 0,9 procent die in april werd voorzien. De groeiverwachting voor volgend jaar werd verlaagd van 2 procent naar 1 procent. 

Faillissementen

De afkoelende economie zorgt voor meer bedrijfsfaillissementen. Het aantal Duitse bedrijven dat in juli failliet ging, steeg met 1,9 procent op jaarbasis tot 2580. Dat meldde het Duitse federale bureau voor de statistiek vrijdag.

De verwachting is dat het aantal bedrijfsfaillissementen nog verder zal stijgen onder druk van de eurocrisis en de afzwakkende export. Daarbij lopen vooral bedrijven in de Duitse industrie gevaar.

Verder meldde het statistiekbureau dat het aantal particuliere faillissementen in juli met 2,8 procent steeg op jaarbasis tot 8960.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier