AMSTERDAM - De minister van Financiën bepaalt vanaf volgend jaar hoe hoog een hypotheek maximaal mag zijn.

Dat moet onduidelijkheid en irritatie voorkomen, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) in een Kamerbrief. De hypotheeknormen worden nu nog door banken vastgesteld aan de hand van berekeningen van het budgetbureau Nibud.

Vorig jaar vond de Autoriteit Financiële Markten het Nibud niet streng genoeg. De autoriteit waarschuwde banken dat ze boetes krijgen als zij de berekeningen van het Nibud zouden volgen. Dat gaf irritatie bij banken en de Vereniging Eigen Huis.

De markt en de consument zijn volgens Spies niet gebaat bij deze onduidelijkheid. Daarom gaat haar collega van Financiën voortaan de leennormen wettelijk vastleggen. Een onafhankelijk instituut moet die normen jaarlijks aanpassen aan de koopkrachtontwikkeling.

Positief effect

Het moet nog blijken of de normen hierdoor strenger of soepeler worden, maar PvdA-Kamerlid Jacques Monasch verwacht in ieder geval een positief effect op de huizenmarkt. "Banken hebben steeds gezegd dat zij veel hypotheken niet verstrekken omdat zij bang zijn voor boetes van de AFM", zegt hij in de Volkskrant.

"Nu er over de normen geen twijfel meer kan bestaan, kunnen er dus meer huizen verkocht worden." De Nederlandse Vereniging van Makelaars maakte donderdag bekend dat het aantal verkochte woningen in het derde kwartaal weer is gedaald.

Na een korte opleving in het tweede kwartaal door onduidelijkheid over de overdrachtsbelasting werden van juli tot en met september zeventien procent minder woningen verkocht dan in het voorgaande kwartaal. De NVM sprak van het slechtste kwartaal sinds het uitbreken van de economische crisis.

Betalingsproblemen

Het aantal huiseigenaren dat moeite heeft de hypotheekkosten te betalen, stijgt in overigens rap tempo. Circa 72.000 woningbezitters hebben momenteel moeite om hun hypotheek te betalen, een stijging van bijna 10.000 sinds de start van het jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Bureau Krediet Registratie (BKR), die vrijdag zijn gepubliceerd.

BKR verwacht dat het aantal huiseigenaren met ernstige betalingsproblemen op de hypotheek aan het eind van dit jaar uitkomt op ongeveer 76.000, een toename van dik 20 procent. BKR-directeur Peter van den Bosch maakt zich zorgen.

''Een hypotheek niet betalen, is een van de laatste dingen die je doet. Daar is waarschijnlijk al veel andere ellende aan voorafgegaan. Vlak ook de gevolgen van een gedwongen verkoop niet uit'', aldus Bosch.