'Crisisaanpak in Europa op schema'

BERLIJN - Europa ligt op schema met het oplossen van de schuldencrisis. De regio heeft meer vooruitgang geboekt dan waarnemers van buitenaf kunnen zien.

Dat zei de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble donderdag. ''We denken dat we met ons beleid van economische groei aanjagen door middel van het terugdringen van begrotingstekorten aan onze internationale verplichtingen zullen voldoen'', aldus Schäuble.

Hij voegde toe dat hij de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank zal herinneren aan de belofte van de G20 om de tekorten in de periode 2010 tot en met 2013 te halveren.

Griekenland

Volgens Schäuble overweegt geen enkele lidstaat om uit de euro te stappen. Als Griekenland de euro wil houden en voldoet aan zijn verplichtingen, zal niemand het land dwingen de eurozone te verlaten.

Schäuble constateert dat, ondanks het op schema liggen van de crisisaanpak, niet moet worden verwacht dat er in januari Europees toezicht op de bankensector is.

Bankenunie

Regeringsleiders spraken in juni af dat er één toezichthouder moet komen om de 6000 banken in Europa in de gaten te houden, een belangrijke stap op weg naar een bankenunie. Destijds werd voorzien dat die waakhond nog dit jaar zou worden opgetuigd.

In de afgelopen dagen hebben diverse zwaargewichten uit de financiële wereld, onder wie ECB-bestuurder Christian Noyer en hoofd van de Duitse toezichthouder Bafin Elke König, de verwachting uitgesproken dat het optuigen van de toezichthouder nog een jaar kan duren.

Lees alles over de schuldencrisis

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie