Topbankier mengt zich in belastingendebat VS

WASHINGTON - Topman Jamie Dimon van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase is bereid persoonlijk meer belasting te betalen, maar vindt dat de belastingen voor bedrijven omlaag moeten.

Dat heeft hij woensdag gezegd.

Volgens Dimon is het van groot belang dat het Amerikaanse bedrijfsleven concurrerend blijft.

Als het dan nodig is dat de allerrijksten meer belasting betalen, dan heeft hij daar geen bezwaar tegen. ''Ik vind het niet erg om 39,6 procent belasting te betalen'', aldus de topbankier.

Op dat punt steunt Dimon de Democratische president Barack Obama.

Die wil een belastingverlaging die eind dit jaar afloopt verlengen, maar niet voor Amerikanen die meer verdienen dan 250.000 dollar per jaar. De Republikeinen willen dat ook de hoogste inkomens van het belastingvoordeel blijven profiteren.

Verlies

Dimon ging door het stof over het grote verlies dat de bank eerder dit jaar moest melden op derivatentransacties. Hij sprak van ''een stomme fout'' die niet ongezien gemaakt had mogen worden. ''Ik had het moeten zien, maar ik zag het niet'', zei de topman.

Tot dusver bedraagt het verlies, veroorzaakt door een fikse inschattingsfout van een handelaar van de bank in Londen, minstens 5,8 miljard dollar. Dimon zei de gang van zaken als een persoonlijke afgang te beschouwen.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie