'Economie criminaliseert door malafide uitzendbureaus'

AMSTERDAM - De Nederlandse economie dreigt te criminaliseren door samenwerking tussen malafide uitzendbureaus en frauderende ondernemers.

Dat meldt Elsevier woensdagochtend.

Dubieuze uitzendbureaus onttrekken per jaar ongeveer 260 miljoen euro aan belastingen en sociale premies aan de schatkist.

Volgens de Algemene Bond Uitzendondernemingen lopen haar leden door de illegale praktijken van malafide uitzendbureaus jaarlijks 1 miljard euro omzet mis.

In Nederland zijn tussen de vijf- en zesduizend van deze bureaus actief. De uitzendbureaus bemiddelen naar schatting zo'n honderdduizend arbeidsmigranten uit Oost-Europa.

Het zijn vooral sectoren als als de land- en tuinbouw, de vleesverwerkende industrie, de schoonmaak- en transportsector en de bouw die last ondervinden van de malafide uitzendbureaus.

Maffia

SP-kamerlid Paul Ulenbelt spreekt van 'maffia-achtige structuren' tegenover Elsevier. De arbeidsmigranten die werkzaam zijn bij deze uitzendbureaus worden vaak onderbetaald, premies worden niet afgedragen, reis- en huisvestingskosten worden onrechtmatig ingehouden en er worden willekeurig boetes uitgedeeld, meldt het opinieblad.

Demissionair minister Henk Kamp van Sociale Zaken heeft invallen aangekondigd bij de top-100 van malafide uitzendbureaus.

Tip de redactie