'Makelaars misbruiken NHG-fonds'

AMSTERDAM - Makelaars maken bij mensen die hun huis willen verkopen misbruik van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). 

Woningbezitters worden aangemoedigd hun woning te verkopen en het NHG-fonds te laten opdraaien voor het verschil wanneer het huis minder waard is dan de hypotheek. Dat schrijft de Telegraaf woensdag.

Makelaars zouden volgens de krant onder meer echtparen adviseren te scheiden om zo meer kans te maken het waarborgfonds te laten opdraaien voor de restschuld.

Het aanmoedigen van verkopers gebeurt via websites en advertenties. Weigert de NHG mee te werken, dan is in ieder geval de courtage van de woningverkoop voor de makelaar. De huiseigenaren blijven dan wel met een schuld zitten.

Crisis

Volgens NHG-directeur Karel Schiffer gaat het om een nieuw fenomeen waarbij makelaars misbruik maken van de crisis op de huizenmarkt. Het fonds laat weten momenteel 'een handvol dossiers' te onderzoeken waarbij er sprake is van ernstige misleiding en mogelijk fraude.

Als huizenbezitters met een NHG in financiële problemen komen en hun huis gedwongen moeten verkopen, draait de NHG voor de restschuld op. De hypotheek moet dan wel met NHG-garantie zijn afgesloten. Banken rekenen een lagere rente bij een hypotheek met garantie omdat het risico voor hen dan kleiner is.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie