'VS en Japan moeten leren van eurocrisis'

TOKIO - De Verenigde Staten en Japan moeten lering trekken uit de eurocrisis en op korte termijn met goede plannen komen voor de aanpak van hun staatsschuld.

Dat stelden economen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) woensdag.

''De belangrijkste les van de crisis in de eurozone voor de VS en Japan is dat het uitstellen van aanpassingen tot het moment dat spanningen op de markten zich voordoen, leidt tot financiële onrust en slechtere economische resultaten'', stelde IMF-directeur José Viñals.

''De huidige marktomstandigheden mogen geen vals gevoel van veiligheid geven. Er moet per direct een blauwdruk worden gemaakt voor het toekomstige beleid.''

Japan en de VS kampen allebei met een torenhoge staatsschuld, die op termijn tot onrust zou kunnen leiden op de financiële markten. Door de grote problemen in de eurozone zijn beide economische grootmachten voorlopig echter nog zeer populair bij investeerders, die beleggingen in Japans en Amerikaans staatspapier als een veilig alternatief zien voor veel investeringen die eerder in Europa werden gedaan.

Geloofwaardige plannen

Het IMF benadrukt wel dat de VS en Japan de schuld niet op korte termijn met rigoureuze maatregelen moeten verkleinen. Er moeten geloofwaardige plannen komen waaruit blijkt hoe de schuld in de komende jaren wordt aangepakt.

In de VS dreigt een politieke impasse over de bestrijding van de schuld volgend jaar juist tot een reeks automatische belastingverhogingen en bezuinigingen te leiden ter waarde van ruim 4 procent van de Amerikaanse economie. Als die 'fiscal cliff' niet wordt omzeild, valt de groei van de Amerikaanse economie volgens schattingen van het IMF volgend jaar helemaal stil en komt de groei van andere landen nog verder onder druk te staan.
 

Alles over de schuldencrsis

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie