Chinese centralebankpresident niet naar Tokio

TOKIO - De Chinese centralebankpresident Zhou Xiaochuan komt deze week niet naar Tokio voor de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dat bevestigde het IMF woensdag. Volgens het IMF past de internationale topconferentie niet in het schema van Zhou, die zich nu laat vertegenwoordigen door zijn plaatsvervanger Yi Gang.

Het besluit om een minder zware delegatie naar Tokio te sturen volgt op het conflict tussen China en Japan over de groep onbewoonde eilanden in de zee tussen beide landen, die vorige maand door de Japanse overheid werden gekocht.

Om die reden besloten eerder al een aantal grote Chinese banken af te zien van deelname aan de IMF-meetings. De eilandenruzie dwong diverse Japanse producenten de afgelopen weken hun fabrieken in China tijdelijk te sluiten.

De Chinese centralebankpresident zou zondag een afsluitende speech verzorgen, die nu door zijn plaatsvervanger zal worden uitgesproken.

Volgens het Japanse persbureau Kyodo News ziet de Chinese minister van Financiën Xie Xuren ook af van zijn geplande reis naar Japan. Ook hij laat zich in Tokio vertegenwoordigen door een ondergeschikte.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie