'Geen recht op claim vertrekkende FNV-bond'

AMSTERDAM - De vakbond ZBo, die zich wil afscheiden van de FNV, heeft geen recht op een bedrag van 1,5 miljoen euro.

Integendeel: de bond voor zelfstandigen in de bouw- en houtsector moet nog contributie van 1,5 ton afdragen. Een woordvoerster van de vakcentrale FNV heeft dat dinsdag gezegd naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

ZBo maakte maandag bekend verder te willen onder de naam Zelfstandigen Bouw. De bond denkt de belangen van zijn circa 10.000 leden beter te kunnen behartigen door uit de vakcentrale te stappen. Maar de FNV weigert akkoord te gaan met een onmiddellijk vertrek.

Opzegtermijn

Ze houdt ZBo aan een opzegtermijn van een halfjaar, inclusief 150.000 euro contributie voor dit jaar. Van een schadeclaim van 1,5 miljoen euro kan geen sprake zijn, zegt de FNV-woordvoerster. Ze wijst op reglementaire bepalingen waaraan ZBo is gebonden.

Ook de ouderenbond ANBO wil de FNV verlaten. De ANBO, die sinds 2009 lid is van de vakcentrale, heeft per 1 mei volgend jaar het lidmaatschap opgezegd, aldus een ANBO-woordvoerster. Onder welke voorwaarden de ANBO vertrekt, moet nog worden besloten..

Hervorming

De FNV zit midden in een hervormingsproces. Vorig jaar dreigde de vakcentrale te splijten na een conflict over het pensioenakkoord dat toenmalig voorzitter Agnes Jongerius had gesloten met kabinet en werkgevers.

Op advies van PvdA-politica Jetta Klijnsma wordt gewerkt aan een nieuwe opzet, waarbinnen de leden meer macht moeten krijgen. De hervorming moet volgend jaar april voltooid zijn.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie