Gemeenten onderzoeken verleden top Licom

LANDGRAAF - De elf aandeelhouders (gemeenten) van sociale werkvoorziening Licom onderzoeken of er in het verleden bij de top van het bedrijf sprake is geweest van wanbeheer en mismanagement.

Afhankelijk van de uitkomsten van dat onderzoek beslissen de gemeenten of ze de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam om een juridisch onderzoek vragen.

''We willen weten wat er gebeurd is'', zei wethouder Pierre Verbraak van Landgraaf dinsdag. Licom staat aan de rand van de afgrond.

De gemeenten hebben uitstel van betaling voor het bedrijf aangevraagd. De bewindvoerder bekijkt of en hoe hij bepaalde bedrijfsonderdelen zelfstandig kan maken en verkopen.

Onderzoek

De gemeenten zoeken nu naar redenen die ze aan de Ondernemingskamer kunnen voorleggen met het verzoek om onderzoek. De kamer beslist zelfstandig of zo'n onderzoek er komt.

''Het voordeel van onderzoek door de Ondernemingskamer is dat deze mensen onder ede kan horen en stukken kan opvragen. Ook die stukken die bijvoorbeeld de Rabobank ons niet wil geven'', aldus Verbraak.

De gemeenteraden van Brunssum en Landgraaf overwogen in juni om aangifte te doen tegen voormalig directeur Harry Schrijnemakers van Licom. Veel raadsleden betichtten hem van fraude. Uiteindelijk zagen de gemeenten van aangifte af, omdat Schrijnemakers juridisch niks verkeerd heeft gedaan.

''Hij heeft onder meer vastgoed verkocht en terug geleased, en dat is niet verboden. Moreel heb ik daar wel de kriebels bij'', zei Verbraak.

Lees meer over:
Tip de redactie