'Aanpak faillissementsfraude onder de maat'

AMSTERDAM – Faillissementen zijn aan de orde van de dag, zeker in de huidige crisis. Daarbij is fraude een serieus probleem, stelt hoogleraar faillissementsfraude Tineke Hilverda. "Fraudeurs gaan te vaak vrijuit."

Fraude met failliete bedrijven kent volgens de eerste Nederlandse hoogleraar faillissementsfraude een behoorlijke omvang. Bij ongeveer een kwart tot een derde van alle faillissementen zou het om fraude gaan, zo’n 3000 gevallen per jaar.

Faillissementsfraude is het opzettelijk benadelen van schuldeisers. Sommige beroepsfraudeurs sturen bewust aan op een faillissement. Ze trekken een BV leeg en zetten bijvoorbeeld de activiteiten voort in een nieuwe BV.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie lopen schuldeisers daardoor jaarlijks 1,7 miljard euro mis.

"Faillissementsfraude is diefstal. Van schuldeisers, van de fiscus, en daarmee van ons allemaal", zegt de hoogleraar van de Radboud Universiteit Nijmegen in een interview met NUzakelijk.nl.

Hilverda denkt niet dat de crisis effect heeft op de relatieve omvang van faillissementsfraude. "Die omvang blijft door de jaren heen ongeveer gelijk. En dat komt simpelweg omdat fraudeurs (te) vaak vrijuit gaan; de kans om strafrechtelijk te worden veroordeeld is ongeveer 2,5 procent."

Meldpunt

Als positieve ontwikkeling ziet de hoogleraar het instellen van een centraal meldpunt faillissementsfraude en de "langzame" verruiming van de capaciteit bij het FIOD voor de zwaardere fraudegevallen. "Die capaciteit is echter nog steeds te klein."

De hoogleraar pleit in het interview verder voor de invoering van een basisvergoeding voor curatoren, zodat die niet enkel uit de boedel van het failliete bedrijf hoeven te worden betaald. "Zolang die er niet komt, zullen veel faillissementsfraudes niet aan het licht komen."

Tip de redactie