TOKIO - Eurolanden met een overschot moeten de lonen en de inflatie in eigen land sterker laten stijgen om de eurozone beter in balans te krijgen.

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een dinsdag gepubliceerd rapport over de wereldeconomie. Loonstijgingen in Duitsland en Nederland, de eurolanden met het grootste handelsoverschot, moeten ervoor zorgen dat de vraag en de investeringen in eigen land toenemen.

Daardoor worden beide landen minder afhankelijk van de export en worden zwakkere eurolanden geholpen bij het herstel van hun concurrentiepositie. Het IMF noemt dit ''een onderdeel van het natuurlijk herbalanceringsproces binnen een muntunie''.

Inflatie

Volgens het IMF moet de inflatie in Duitsland en Nederland in dat proces oplopen tot 3 à 4 procent om ervoor te zorgen dat de geldontwaarding in de hele eurozone uitkomt op ongeveer 2 procent. Dat is het inflatiepeil dat de Europese Centrale Bank (ECB) nastreeft. De hogere inflatie in de overschotlanden is nodig om de lage inflatie (0 tot 1 procent) in de zuidelijke landen te compenseren.

Reacties

VNO-NCW en MKB-Nederland reageren afwijzend op een pleidooi van het IMF. Door goed beleid los te laten richt je alleen maar schade aan, aldus de werkgeversorganisaties dinsdag. Ze wijzen erop dat de lage loonkosten en geringe inflatie de basis vormen voor "de zeer succesvolle Nederlandse exporteconomie".

De vakcentrale FNV reageert wel positief. Vicevoorzitter Catelene Passchier: "We hebben steeds tegen het kabinet gezegd: Niet slopen maar bouwen. Bezuinig dus niet te drastisch, want dan bezuinigen jullie de economie kapot."

Volgens de vakcentrale FNV sluit het advies van het IMF "naadloos aan op de sociale agenda die ons voor ogen staat. De crisis dient veel krachtiger bestreden te worden door te investeren in mensen, banen en eerlijk delen".

President van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot ziet niets in de suggestie van het Internationaal Monetair Fonds. Volgens hem helpt dat de zuidelijke landen niet hun economie er weer bovenop te helpen. Dat zei Knot dinsdag tegen RTL 7.

"Een hogere inflatie in Nederland en Duitsland vermindert de tekorten op de lopende rekening van de zuidelijke eurolanden niet", zei Knot. Hij verwees daarbij naar eigen onderzoek van DNB, dat eerder dit jaar werd verricht.

Het ministerie van Economische Zaken wil niet reageren op het IMF-advies. Dat is volgens het departement niet passend omdat er een kabinetsformatie loopt. Ook het Centraal Planbureau huldigt dit standpunt.