Griekenland krijgt deadline

LUXEMBURG - Griekenland zal vaart moeten maken met al eerder toegezegde hervormingen en bezuinigingen.

De ministers van Financiën van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds geven Athene tot 18 oktober de tijd om deze na te komen. Dat zei Jean-Claude Juncker, voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden, maandagavond laat na afloop van overleg.

Op 18 en 19 oktober komen de regeringsleiders van de 27 landen van de Europese Unie bijeen in Brussel voor een top. Griekenland onderhandelt nog steeds met de zogeheten trojka over de uitbetaling van de volgende termijn van 31,5 miljard euro aan steun.

Daden, geen woorden. Dat is wat Athene moet doen, aldus de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde. Minister Jan Kees de Jager was ook niet zo te spreken over de vorderingen van Griekenland.

Hogere salarissen

Hij vindt zelfs dat het land sneller moet hervormen en dat er op een aantal terreinen nog meer bezuinigd kan worden. De Jager wees onder meer op de relatief hogere salarissen van ambtenaren of het hoge percentage van de begroting dat naar defensie gaat. ''Het is niet zo dat je zegt: Griekenland kan niets meer doen.’’

Griekenland moet zijn staatsschuld drastisch terugdringen, maar heeft daar waarschijnlijk meer tijd voor nodig. Daar is Nederland in beginsel niet tegen, maar wel als het nog niet bekend is of het land aan alle voorwaarden voldoet en zich tot het uiterste heeft ingespannen om de afspraken na te komen.

De Jager herhaalde dan ook dat hij het rapport van de trojka, die bestaat uit vertegenwoordigers van de EU, het IMF en de ECB, eerst wil afwachten. Het IMF wilde dinsdag niet ingaan op vragen over het onderzoek van de trojka.

Oplossing

''Onze missie onderzoekt wat er nodig is. We zoeken naar een houdbare oplossing, maar het is op dit moment te vroeg om daar iets over te zeggen'', stelde IMF-econoom Jörg Decressin in Tokio, waar het IMF deze week zijn jaarvergadering houdt.

Alles over de sitiatie in Griekenland

Alles over de schuldencrisis

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie