Kredietcrisis in Italië verdiept zich

ROME - Italiaanse banken staken hun geld in augustus in staatsobligaties in plaats van het uit te lenen aan het bedrijfsleven.

Dat blijkt uit cijfers die de Italiaanse centrale bank maandag naar buiten bracht.

De kredietverstrekking aan bedrijven buiten de financiële sector daalde met 1,9 procent. Het was de vierde maandelijkse daling op rij en de scherpste afname sinds mei.

Gezien de voorspelling dat de Italiaanse economie dit jaar en volgend jaar in recessie zal zijn, durven banken het niet aan om geld uit te lenen aan bedrijven. Gevreesd wordt dat die kredieten niet worden afgelost.

Slechte leningen

Het aantal slechte leningen in Italië neemt ook waarneembaar toe, aldus de centrale bank. In augustus was sprake van een toename op jaarbasis met 15,6 procent. In juli steeg het aantal slechte leningen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder met 15,4 procent.

De verslechtering van de kredietkwaliteit wordt een steeds grotere zorg voor investeerders, aldus marktkenners. Zij constateren echter wel dat Italianen spaargeld niet wegsluizen naar andere landen, zoals in Griekenland en in mindere mate Spanje gebeurde.

De banken hadden in totaal voor 316,4 miljard euro aan Italiaanse staatsobligaties in portefeuille, 1 miljard euro minder dan in juli. In augustus 2011 was dat 212 miljard euro.

Alles over de schuldencrisis

Lees meer over:
Tip de redactie