Nederland niet voor kwijtschelding Griekenland

LUXEMBURG - Nederland is tegen de kwijtschelding van schulden van landen zoals Griekenland. ''Dat is niet aan de orde", aldus minister Jan Kees de Jager maandag in Luxemburg.

 Hij erkende wel dat er risico's verbonden zijn aan de leningen die onder meer Nederland aan Griekenland heeft verleend.

De risico's van het niet verstrekken van geld aan Griekenland waren toen ''veel en veel groter'' dan het lenen van geld, aldus de minister. Maar er bestaat ook de kans dat er niet terugbetaald kan worden. ''Dat heb ik altijd gezegd.''

Schuldsanering

De Jager onderstreepte dat het Nederlandse kabinet tegen kwijtschelding is. ''Schuldsanering kan niet door andere landen gedaan worden." Hij herhaalde dat het aan de Grieken zelf is om de staatsschuld terug te brengen.

De minister is in Luxemburg om de eerste vergadering van de raad van bestuur van het permanente noodfonds ESM bij te wonen en daarna met alle ministers van Financiën van de 17 eurolanden te vergaderen.

Trojka

Of er schuld kwijtgescholden moet gaan worden, zal afhangen van het eindrapport van het team experts van de geldschieter, de zogeheten trojka.

Volgens de leider van de speciale werkgroep Griekenland van de Europese Commissie, Horst Reichenbach, zal het land waarschijnlijk nog 2 jaar onder direct toezicht van de zogenoemde trojka van internationale geldschieters moeten staan.

De trojka van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds ziet erop toe dat Griekenland voldoende hervormt en bespaart. Reichenbach verdedigde het lange toezicht.

In ruil voor forse ingrepen kunnen de Grieken rekenen op steun om de overheidsfinanciën weer op orde te brengen. De trojka bekijkt op dit moment of Athene recht heeft op een volgende injectie van ruim 30 miljard euro.

Die zijn nog bezig met hun rapportage en onderhandelen nog met de Grieken over de door te voeren hervormingen en bezuinigingen in ruil voor de steun. De Jager wil wachten op hun oordeel. 

Dossier schuldencrisis en Griekenland

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie