AMSTERDAM - De Europese Commissie zint op een voorstel om het lage btw-tarief voor bepaalde goederen en diensten af te schaffen.

EU-landen krijgen zo de mogelijkheid meer belasting te innen. Dat liet eurocommissaris voor belastingzaken Algirdas Semetas maandag weten.

"Het is tijd dat we opnieuw kijken naar de lage btw-tarieven", zei Semetas. "Lidstaten hebben nieuwe inkomstenbronnen nodig, en bedrijven hebben belang bij eenvoudigere belastingsystemen."

De Europese Commissie wil van burgers, bedrijven en andere belanghebbenden weten welke gevolgen ze ondervinden van bepaalde verlaagde btw-tarieven. De commissie wil weten of verlaagde btw-tarieven de concurrentie binnen de Europese interne markt verstoren en of de lijst van producten en diensten die in aanmerking komen voor een laag tarief moet worden aangepast.

Verschillen

De hoogte van de tarieven verschilt per land. In Nederland geldt het lage btw-tarief van zes procent onder meer voor voedsel, de fietsenmaker en de kapper.

In sommige lidstaten bestaan meerdere verschillende lage btw-tarieven, zoals in Frankrijk en Ierland. Denemarken kent daarentegen geen laag btw-tarief, en hanteert alleen het hoge standaardtarief. In Denemarken is dat 25 procent.

De resultaten van de rondvraag dienen als input voor een commissievoorstel over de toekomst van het lage btw-tarief. Dat moet volgend jaar klaar zijn.