TOKIO - De Wereldbank verlaagt de groeiverwachtingen voor de opkomende landen in de regio Asia Pacific, vanwege de wereldwijde onzekere economische situatie.

Dat werd maandag bekendgemaakt. De Wereldbank rekent nu op een groei van 7,2 procent waar men eerder voor dit jaar nog uitging van een groei met 7,6 procent.

Het zal de traagste groei in het gebied zijn sinds 2001. Vorig jaar was nog sprake van een groei met 8,3 procent. De regio die onder de nieuwe prognose valt bestaat onder meer uit China, Indonesië, Maleisië, de Filippijnen, Thailand, Vietnam, Cambodja en Mongolië.

Volgens de Wereldbank bestaat het risico dat de economische terugval in China zal verergeren en langer kan duren dan marktvorsers op dit moment voorzien.

Zwakkere export

''In China wordt de groeivertraging gedreven door zowel een zwakkere export als een zwakkere binnenlandse vraag'', concludeerde Wereldbankeconoom Bert Hofman. Wel benadrukte hij dat er nog steeds rekening wordt gehouden met een ''zachte landing'' van de Chinese economie.