LONDEN - Topman Glenn Stevens van de Australische centrale bank is in beeld als mogelijke opvolger van zijn collega Mervyn King van de Bank of England, die volgend jaar met pensioen gaat.

Dat berichtte de Britse Sunday Times zondag op gezag van bronnen in de financiële sector.

Stevens (54), die zichzelf graag neerzet als ''de saaiste man van Sydney'', zwaait sinds 2006 de scepter bij de Reserve Bank of Australia. Hij geniet een jaarsalaris van ruim 1 miljoen Australische dollar (780.000 euro), ruim twee keer zo veel als King verdient.

Daarmee is hij de bestbetaalde overheidsdienaar in zijn land. Zijn ambtstermijn eindigt volgend jaar september.

Kredietcrisis

Sommige Britse kandidaten die genoemd worden voor de topbaan, liggen onder vuur omdat zij als bankier, toezichthouder of beleidsmaker medeverantwoordelijk zouden zijn geweest voor de kredietcrisis in 2008. Als buitenstaander zou Stevens niet blootstaan aan dergelijke kritiek en dus een streepje voor hebben.

Volgens de tekst van de personeelsadvertentie zoekt de Britse centrale bank ''een persoon met een onomstreden integriteit en statuur'' om op 1 juli 2013 voor een periode van 8 jaar het stokje over te nemen van King.

Kandidaten voor de post hebben tot maandagochtend de tijd om zich te melden. Een besluit over de benoeming wordt voor het einde van het jaar verwacht.