TEHERAN - Wisselkantoren in de Iraanse hoofdstad Teheran zijn zaterdag weer opengegaan maar weigeren dollars te verhandelen in de door de staat vastgestelde (lage) koers. 

Dat lieten handelaren zaterdag weten. De Iraanse rial is sterk gedaald in waarde en door een kunstmatige lage dollarkoers probeert de Iraanse staat dat terug te draaien.

De wisselaars hadden van hun overkoepelende en door de staatsbank gecontroleerde organisatie opdracht gekregen om de dollars tegen een bepaalde prijs te verhandelen. ''Niemand verkoopt voor die prijs. We handelen niet'', verklaarde een van de wisselaars.

De snel dalende koers van de rial leidde afgelopen week tot protesten en paniek op de valutamarkt. Bij rellen werd traangas afgevuurd op betogers.

Ahmadinejad

President Mahmoud Ahmadinejad geeft de westerse sancties de schuld van de koerscrisis. Die economische sancties, opgelegd vanwege het nucleaire programma van Iran, belemmeren de Iraanse olie-export en de deelname van Iran aan het internationale betalingsverkeer.

Velen houden het economische beleid van de regering medeverantwoordelijk.