Nieuw banenrapport VS is opsteker voor Obama

AMSTERDAM - Het werkloosheidspercentage in de Verenigde Staten is voor het eerst in lange tijd lager dan 8 procent. 

Dat blijkt uit het vrijdagmiddag (Nederlandse tijd) vrijgegeven banenrapport van september. Sinds het aantreden van Barack Obama als president was het werkloosheidspercentage niet zo laag. 

Uit het rapport blijkt dat in de afgelopen maand 114 duizend nieuwe banen werden gecreëerd. Daarnaast werd de groei van de werkgelegenheid in augustus naar boven bijgesteld: van 96.000 naar 142.000 banen.

Het rapport is een opsteker voor Obama. Na enkele licht tegenvallende banenrapporten en de kritiek die klonk na zijn recente optreden in het debat met tegenstrever Mitt Romney, was de president toe aan goed nieuws. 

Nu de werkloosheid noemenswaardig afneemt, met nog een maand te gaan tot de verkiezingen, wordt Romney munitie ontnomen. De Republikeinse kandidaat presenteert zichzelf in zijn campagne steevast als de banenexpert bij uitstek, en hij verwijt Obama dat hij te weinig doet om de werkloosheid in het land terug te dringen. 

Reactie Romney

Romney heeft inmiddels gereageerd op de cijfers. Hij benadrukt dat er in september minder banen werden gecreeërd dan in de maand ervoor: ''Dit is niet hoe echt herstel eruitziet. We hebben minder banen gecreëerd in september dan in augustus, en minder in augustus dan in juli. Bovendien hebben we 600 duizend fabrieksbanen verloren sinds het aantreden van Obama als president''. 

In zijn statement drukt Romney de kiezers nogmaals op het hart dat zij op hem moeten stemmen als ze een sterke groei van het aantal banen willen.

Lees meer over:
Tip de redactie