'Griekenland komt eind november in geldnood'

BERLIJN - Zonder nieuwe hulpleningen komt Griekenland eind november in geldnood. Dat zei de Griekse premier Antonis Samaras in een vrijdag gepubliceerd interview met de Duitse krant Handelsblatt.

''Liquiditeit is van levensbelang, daarom is de volgende tranche van de hulpkredieten zo belangrijk'', stelde Samaras. Op de vraag hoe lang zijn land het nog zonder nieuwe hulpleningen kan uithouden, antwoordde hij: ''Tot eind november, dan is de schatkist leeg''.

Vertegenwoordigers van de EU, het IMF en de ECB proberen momenteel te bepalen of Griekenland voldoet aan de voorwaarden voor het volgende deel van de beloofde hulpleningen. De voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker, liet vorige maand al weten dat het definitieve oordeel daarover niet voor midden oktober zal worden genomen.

''De bezuinigingen die we hebben doorgevoerd, gaan tot op het bot'', zei Samaras over de eisen die de geldschieters stellen. ''We hebben de grens bereikt van wat we van onze bevolking kunnen vragen. Mensen zijn bereid om opofferingen te doen, maar ze willen ook licht zien aan het einde van de tunnel. Anders is alles voor niets.''

Tijd

Om de situatie in eigen land in de hand te kunnen houden, heeft Griekenland volgens de premier vooral meer tijd nodig om de bezuinigingen door te voeren. Dat is belangrijker dan extra financiële steun, stelde hij. 

Samaras waarschuwt in het interview voor de explosieve situatie in Griekenland, die vooral door de torenhoge werkloosheid wordt gevoed. Volgens hem lijkt Griekenland nu op Duitsland in de laatste dagen van de Weimarrepubliek, vlak voor de machtsgreep van Adolf Hitler.

''De Griekse democratie staat wellicht voor haar grootste uitdaging ooit'', aldus de premier. De Griekse maatschappij als geheel wordt momenteel bedreigd door de opkomst van ''extreem linkse populisten'' en een grote ''fascistische neonazipartij'', stelde hij.

Alles over Griekenland en de schuldencrisis in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie