DEN HAAG - Niet elk verpleeg-of verzorgingstehuis geeft duidelijkheid over extra kosten die bewoners moeten maken.

De Consumentenbond onderzocht de informatievoorziening bij 120 tehuizen. Na aandringen gaven 66 instellingen een overzicht van de tarieven, bij de overige tehuizen bleef het onduidelijk wat bewoners extra moeten betalen.

Dat maakte de Consumentenbond vrijdag bekend.

Verpleeg- en verzorgingshuizen zijn verplicht in formatie te geven over extra kosten. Het gaat hierbij om kosten voor bijvoorbeeld een extra douchebeurt, een wandeling of het laten doen van de was.

In sommige gevallen geven websites een overzicht van de tarieven, in andere gevallen brochures. Bij tehuizen die geen overzicht hadden, kreeg de Consumentenbond vaak te horen dat brochures in herdruk waren. ''Ik zeg al anderhalf jaar dat de brochure volgende week wordt verwacht'' , antwoordde een medewerker van een wooncentrum in Lelystad.

Heel divers

De kosten van de extra's zijn heel divers. Het laten doen van de was varieert van 32 tot 120 euro per wasbeurt. Een wandeling kan ook in de papieren lopen: tussen de 25 en 50 euro per uur. Een verpleeghuis in Enschede liet weten dat de kosten afhankelijk zijn van de salarisschaal van de medewerker die meeloopt.

De PVV heeft vrijdag meteen een spoeddebat over de uitkomsten van het onderzoek van de Consumentenbond aangevraagd. ''Ouderen uitgeknepen": 50 euro voor een ommetje, 120 euro voor de was. Schandelijk'', twitterde PVV-voorman Geert Wilders.

Ouderenbond

Ouderenbond ANBO vindt dat instellingen duidelijker moeten communiceren over de kosten van extra diensten voor hun bewoners.

''De instellingen weten donders goed wat diensten kosten, het is onacceptabel om dat niet te delen met de bewoner'', reageert ANBO-directeur Liane den Haan.

De ouderenbond wil dat verpleeghuizen van tevoren aan hun bewoners voorleggen wat bepaalde extra's kosten zijn, zodat ze op het einde van de maand niet voor verrassingen komen te staan als ze de rekening gepresenteerd krijgen.