'Lagere rente op Griekse leningen'

WASHINGTON - De internationale geldschieters van Griekenland zouden de rente die ze het land in rekening brengen moeten verlagen. 

Daarvoor pleitte topman Charles Dallara van het Institute of International Finance (IIF) donderdag. Het IIF vertegenwoordigt ruim 450 grote financiële instellingen wereldwijd.

De Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, de zogeheten trojka, rekenen nu een rente van rond de 4 procent.

Als dat verlaagd wordt naar 1 procent, wordt de samenstelling van de Griekse schuldenlast aangepast en maken de geldschieters nog altijd winst op hun leningen, aldus Dallara.

Kruispunt

Zijn oproep komt daags voor de bijeenkomst van het IMF en de Wereldbank in Tokio, vanaf volgende week dinsdag, waar ook gesproken zal worden over de situatie in de eurozone.

''De wereldeconomie staat op een kruispunt. Er zijn snel beleidswijzigingen nodig om stagnatie te vermijden en om te voorkomen dat nationale of regionale ontwikkelingen elders in de wereld effect hebben'', aldus Dallara.

Alles over Griekenland

Lees meer over:
Tip de redactie