DUBLIN - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair stelt concessies voor om toestemming te krijgen voor een overname van concurrent Aer Lingus. 

De grootste Europese prijsvechter verklaarde zich donderdag bereid eigen routes af te stoten om zorgen over de concurrentie op de Ierse luchtvaartmarkt weg te nemen.

Het plan zou volgens een woordvoerder van Ryanair kunnen betekenen dat Aer Lingus ook vanaf een nieuwe thuisbasis buiten Ierland op internationale bestemmingen gaat vliegen. Hij noemde Brussel en Amsterdam als mogelijkheden.

Nu opereert Aer Lingus, dat zich overigens fel tegen een overname door Ryanair verzet, alleen vanuit Ierland en Noord-Ierland.

Afstoten

Volgens de woordvoerder heeft Ryanair met circa tien luchtvaartmaatschappijen gesproken over het afstoten van routes waarop nu alleen de twee beoogde fusiepartners actief zijn. Hij noemde British Airways, Virgin en CityJet, een in Dublin gevestigde regionale dochter van Air France-KLM.

Ryanair heeft al een belang van 30 procent in Aer Lingus en probeert al jaren zijn concurrent helemaal in te lijven. De Europese Commissie blokkeerde in 2007 al een overnamepoging en is nu bezig met een diepgravend onderzoek naar het jongste bod van 700 miljoen euro.

Een uitspraak van de concurrentiewaakhond daarover wordt medio januari verwacht.