AMSTERDAM - De landen van de eurozone overwegen via het Europese reddingsfonds ESM een garantieregeling voor kopers van Spaans staatspapier op te tuigen. 

Op die manier zou een volledige Spaanse 'bail-out' worden voorkomen. Dat meldt persbureau Reuters donderdag.

Door garant te staan voor twintig tot dertig procent van elke nieuwe Spaanse staatslening zou Spanje volgens Reuters volgend jaar 150 miljard euro kunnen ophalen. Het plan zou volgens verschillende 'Europese bronnen' dertig tot vijftig miljard euro kosten.

ECB

De eurolanden rekenen er volgens Reuters op dat de Europese Centrale Bank door het garantieprogramma ook in actie komt en Spaanse staatsobligaties gaat opkopen.

De ECB stelt als voorwaarde voor de inwerkingstelling van zijn nieuwe opkoopprogramma  wel dat het betreffende land een hervormingsprogramma opstelt en de voortgang daarmee laat controleren door het ESM en het Internationaal Monetair Fonds.

Het nieuwe voorstel komt in de buurt van het balletje dat de Finse premier Jyrki Katainen eerder deze week opwierp. Hij stelde toen voor dat het ESM zich garant stelt voor een deel van de nieuw uit te geven Spaanse staatsobligaties.