AMSTERDAM - De effectenbeurs in Amsterdam is maandag flink hoger geopend. De AEX-index van de 25 belangrijkste fondsen stond na een uur handel bijna 9 punten hoger op 507,97, een stijging van ,8 procent. Dat was vooral te danken aan de hogere slotkoersen op Wall Street afgelopen vrijdag.

Bekijk video

Bovenaan de index stonden vooral technische waarden als ASM Lithography (plus 4,6 procent), Philips (plus 4,4 procent) en Getronics (2,9 procent). Alleen Heineken, Gucci en Hagemeyer noteerden een licht verlies.

De AEX heeft vanaf maandag een nieuwe samenstelling. Versatel is verdwenen. UPC viel er eerder al uit. Daarvoor in de plaats zijn automatiseerder CMG en effectenhandelaar Van der Moolen gekomen. CMG zag als beloning een stijging van 0,72 procent op 4,21 euro. Van der Moolen deed het nog iets beter met een winst van bijna 1 procent op 32,31 euro.

Ook de andere Europese beurzen lieten behoorlijke winsten zien. In Londen was de FTSE-index na een uur handel 1,4 procent hoger. De CAC-index in Parijs won 2,1 procent en de DAX-index in Frankfurt stond 1,9 procent in de plus.

Op de valutamarkten was de koers van de euro onveranderd in vergelijking met het slot van afgelopen vrijdag. De Europese munteenheid noteerde 0,8645 dollar en 0,6095 pond sterling.