LJUBLJANA - De Europese Centrale Bank (ECB) houdt het belangrijkste rentetarief in de eurozone deze maand ongewijzigd op het historisch lage niveau van 0,75 procent.

Dat meldde de bank donderdag na afloop van de maandelijkse rentevergadering.

Het besluit voldeed aan de verwachtingen van economen. De ECB verlaagde de herfinancieringsrente voor het laatst in juli.

ECB-president Mario Draghi benadrukte donderdag dat de ECB klaar staat om eurolanden met financiële problemen te helpen. 

Obligaties

De ECB kan actie ondernemen zodra aan alle voorwaarden is voldaan, stelde Draghi. De centrale bank kondigde de afgelopen maanden al aan obligaties op te kunnen kopen om de leenkosten van landen te drukken. Die landen moeten wel eerst steun aanvragen bij het Europese noodfonds en zich houden aan alle eisen die aan die hulp worden gekoppeld.

De ECB kan de steun volhouden totdat alle doelstellingen zijn bereikt, stelde Draghi. De hulp kan worden ingetrokken als een land zich niet aan de voorwaarden houdt, voegde hij eraan toe.

Zwakke groei

Draghi gaf in een toelichting op het maandelijkse rentebesluit aan dat de economische groei in de eurozone ook in het derde kwartaal zwak was. Een verdere verlaging van de rente om de economie te stimuleren is echter niet besproken, stelde hij.

Een verdere renteverlaging wordt bemoeilijkt door de stijgende inflatie in de eurozone. Die liep vorige maand op tot gemiddeld 2,7 procent en lag daarmee ruim boven het door de ECB nagestreefde peil van 2 procent. In die situatie komt dit jaar volgens Draghi weinig verandering.

In de loop van 2013 zal de geldontwaarding weer zakken tot minder dan 2 procent, voorspelde hij.

De huidige inflatie wordt vooral veroorzaakt door de onzekerheid op de financiële markten en de btw-verhogingen die verschillende landen hebben doorgevoerd, aldus Draghi. Die effecten zijn volgens hem vooral tijdelijk en zullen weinig invloed hebben op de ontwikkeling van de lonen.

Lees alles over de schuldencrisis