DEN HAAG - Oxfam Novib wil tijdelijk geen grote grondopkopen meer in ontwikkelingslanden. Rijke investeerders zoals de Wereldbank moeten even ophouden met de aankoop van veel vruchtbare landbouwgrond.

Twee derde van de aankopen zijn bedoeld voor voedselexport en leiden tot nog meer honger in de arme landen.

Investeerders kopen elke dag in ontwikkelingslanden een gebied dat bijna zo groot is als Rotterdam inclusief Europoort.

De voorbije 10 jaar gaat het om een oppervlakte van zes keer Duitsland, genoeg voor het voedsel van de 1 miljard mensen met honger. Dat staat in het rapport Our Land, Our Lives dat donderdag is uitgebracht door Oxfam Novib.

Wereldbank

Directeur Tom van der Lee van Oxfam Novib hoopt dat de Wereldbank deze maand tijdelijk stopt met de aankopen en zo het goede voorbeeld geeft.

''De Wereldbank is de grootste ontwikkelingsorganisatie ter wereld en heeft een unieke positie. De bank is een zeer grote investeerder in landbouw: de investeringen zijn in 10 jaar met 200 procent toegenomen''. De bank besteedt er dit jaar 6 à 8 miljard dit jaar aan.

Door de opkoop worden onder meer kleine boeren verdreven van hun land, stelt Oxfam Novib. De landroof gaat vaak gepaard met geweld, zonder overleg of compensatie. ''Arme mensen lijden daardoor meer honger'', waarschuwt Van der Lee. ''De investeringen in land moeten leiden tot meer voedsel in ontwikkelingslanden en niet tot nog meer armoede.''

Liberia

In het Afrikaanse Liberia is ruim 30 procent van het land uitgegeven in grote concessies in de laatste 5 jaar. In Cambodja schatten organisaties dat circa 60 procent van de landbouwgrond is uitgegeven aan particuliere bedrijven. De gevolgen voor boeren zijn vaak desastreus, aldus Oxfam Novib.

De Wereldbank houdt van 12 tot 14 oktober een jaarvergadering in Tokio. Nederland financiert de Wereldbank voor circa 2 procent.