BOEDAPEST - Het duurt zeker 10 jaar vanaf het begin van de financiële crisis voordat de wereldeconomie weer in goede vorm is.

Dat zei topeconoom Olivier Blanchard van het IMF woensdag tegen de Hongaarse nieuwssite Portfolio.hu.

Blanchard bepleit in het interview een grotere solidariteit tussen leden van de eurozone en meer integratie in fiscaal en economisch beleid.

Hij zei dat Europa verder moet gaan met integreren, wil de monetaire unie een succes worden. ''Ik denk dat het vooruit of achteruit moet gaan. Het kan niet blijven zoals het is. Ik denk dat niemand echt achteruit wil gaan.''

VS

De topeconoom merkt op dat de Verenigde Staten een begrotingsprobleem hebben dat nog niet is aangepakt. ''De meeste analisten hebben er vertrouwen in dat er zal gebeuren wat nodig is. Ik hoop dat ze gelijk hebben.''

Japan kan er volgens Blanchard tientallen jaren over doen om zijn schuldproblemen op te lossen, maar hij zei dat het IMF voor China geen harde landing verwacht. ''China heeft waarschijnlijk zijn bezittingenexplosie aangepakt, hoewel het nu langzamer groeit dan voorheen'', zegt hij.

Om de wereldeconomie weer terug te laten keren naar een gezonde toestand is het volgens de econoom nodig dat opkomende markten hun munt sneller opwaarderen. China houdt momenteel de waarde van de yuan kunstmatig laag om de eigen export te bevorderen.

Alles over de schuldencrisis