'Griekse economie krimpt 5 procent in 2013'

ATHENE - De internationale geldschieters die met Griekenland praten over een nieuwe noodlening, denken dat de Griekse economie volgend jaar met 5 procent krimpt.

Dat is meer dan de 3,8 procent waar de regering van uitgaat, zei een functionaris van het Griekse ministerie van Financiën woensdag.

De Europese Commissie, Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de zogeheten trojka, verschillen met Griekenland van mening over het macro-economische scenario, zei de functionaris.

Hij zei dat beide partijen nog steeds op zoek zijn naar een gemeenschappelijke grond voor 2,5 miljard euro aan extra bezuinigingen voor volgend jaar.

Goede weg

Minister van Financiën Yannis Stournaras zei dat de gesprekken met de trojka op de goede weg zijn. Hij beaamde dat er nog een kloof is te overbruggen met de internationale geldschieters, maar hoopt uiterlijk maandag tot overeenstemming te komen.

''Meer vergaderingen worden gehouden. Maandag zullen we weten waar we zijn, wanneer de ministers van Financiën van de eurozone in Luxemburg bijeenkomen'', voegde hij eraan toe.

Overeenstemming over het bezuinigingspakket is nodig voor Griekenland om in aanmerking te komen voor een noodlening van 31,5 miljard euro. Athene heeft het geld nodig om de banken te herkapitaliseren en openstaande binnenlandse rekeningen te kunnen betalen.

Alles over de situatie in Griekenland

Alles over de schuldencrisis

Lees meer over:
Tip de redactie