LONDEN - Europese banken moeten hun kapitaalratio ook in de toekomst op 9 procent houden.

De Europese toezichthouder op de financiële branche EBA maakte dat plan woensdag bekend in een definitief rapport over de stresstests die de banken in het eerste halfjaar van 2012 moesten doorstaan.

De grootste banken van Europa haalden van januari tot en met juni 2012 ruim 200 miljard euro op om te voldoen aan de kapitaaleis van 9 procent. De verhoging van de buffer had in eerste instantie tijdelijk moeten zijn.

Sommige banken hebben geklaagd over de eis, omdat het hen ervan weerhoud om geld uit te lenen aan bedrijven en huishoudens.

Cruciaal

Het gaat om de zogenoemde Tier I ratio, die door markten wordt gezien al een cruciale indicator van de weerbaarheid van banken. Sommige banken hebben geklaagd over de eis, omdat die hen ervan weerhoudt om geld uit te lenen aan bedrijven en huishoudens.

De Nederlandse banken voldeden aan de kapitaaleis van 9 procent, zoals zij al eerder bekendmaakten. De Rabobank had eind juni een Tier I-kapitaalratio van 12,7 procent, ABN Amro stond op 11,7 procent, ING op 11,1 procent en SNS Reaal op 9,4 procent.

De 27 Europese banken die in eerste instantie niet door de Europese stresstest kwamen, hebben hun kapitaalpositie verhoogd met 116 miljard euro om aan de eis te voldoen.

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier