BREDA - De Bredase woningcorporatie Laurentius kan deze week de rekeningen niet meer betalen.

In tegenstelling tot eerdere prognoses sluit Laurentius 2012 niet af met winst maar is er in het slechtste geval een tekort van 118 miljoen euro.

De advocaat van Laurentius heeft dat woensdagmiddag gezegd naar aanleiding van de meest recente berekeningen.Surseance van betaling is een realistisch scenario, legde de advocaat Claire Nies uit. ''Laurentius staat in brand."

Er is een strop gelegd om de nek van Laurentius omdat de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) binnen 3 maanden aflossing eist van de lening die is afgesloten voor het project Stadionkwartier in Eindhoven. Er was gehoopt op respijt maar Laurentius moet 60 miljoen euro terugbetalen en kan niet weer lenen, legde interim-directeur Karin Rosielle woensdag uit.

Walter V.

Ook de directeur Walter V. van Laurentius wordt verdacht van omkoping en valsheid in geschrifte. Een justitiewoordvoerster heeft dat woensdag gezegd. Tot dusver heeft het Openbaar Ministerie (OM) alleen de verdenkingen oplichting en witwassen genoemd.

Wie er is omgekocht, wilde de woordvoerster niet zeggen. Het gaat niet om ambtenaren, maakte ze wel duidelijk. Het is nog niet bekend voor welke feiten Walter V. wordt vervolgd. Het onderzoek duurt zeker nog tot februari.

De directeur van Laurentius werd in mei gearresteerd en zat enkele weken in de cel. Het OM denkt dat de corporatie voor miljoenen is benadeeld vanwege de fraude door de directeur.

Walter V.

Laurentius verkeert al lange tijd in financiële problemen. In mei werd Walter V. gearresteerd op verdenking van oplichting van de corporatie. Rosielle legde in een toelichting uit dat de situatie zeer ernstig is. Ze gaat echter niet uit van een faillissement van Laurentius. ''Faillissement van een woningcorporatie is nog nooit voorgekomen.''

Rosielle rekent op steun van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.