MADRID - Twee grote Spaanse vastgoedbedrijven, Alteco en MAG Import, hebben faillissement aangevraagd. Dit berichtte het dagblad El País woensdag.

De faillissementen behoren volgens de krant tot de grootste uit de Spaanse geschiedenis.

De twee ondernemingen hebben samen ruim 1,6 miljard euro aan schulden, het meeste (895 miljoen) bij Spaanse banken en de rest (732 miljoen) bij buitenlandse banken. De twee ondernemingen controleren samen 31 procent van de grote Franse vastgoedonderneming Gecina.

De problemen bij Alteco en MAG Import vloeien voort uit de weigering van crediteuren om akkoord te gaan met een herfinanciering van een deel van de schulden van de ondernemingen.

De gevolgen kunnen volgens waarnemers beperkt blijven omdat geldschieters in Spanje onder druk van de overheid al veel hebben afgeschreven op onroerend goedzaken.

Bad bank

De Spaanse minister van financiën Luis de Guindos wil dat de 'bad bank' waarin slechte leningen van Spaanse banken worden ondergebracht voor 55 procent wordt gefinancierd door private investeerders. Dat zei de minister woensdag in het Spaanse parlement.

Volgens De Guindos worden aandelen in de bad bank aangeboden aan investeerders. Hij zei niet aan wie de aandelen worden aangeboden, en waarom investeerders een belang zouden moeten nemen in de schuldenbank.

Soliditeit

De minister greep de gelegenheid aan om de soliditeit van de Spaanse bankensector te benadrukken. "Zeventig procent van de financiële sector is in staat om te gaan met een crisissituatie."

Vorige week kwam uit een stresstest van de Spaanse financiële sector naar voren dat de banken een bedrag van 59,3 miljard euro nodig hebben om het hoofd boven water te houden. De eurolanden hadden een bedrag van honderd miljard euro beschikbaar gesteld.