LONDEN - Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Yorin) heeft een moeilijk jaar achter de rug. De omzet van HMG daalde ten opzichte van 2000 met ruim 9 procent tot 303 miljoen euro. De winst voor belasting, rente en afschrijvingen ging omlaag met 61 procent van miljoen euro naar 11 miljoen euro.

Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde jaarcijfers van het moederconcern RTL Group. HMG verloor vorig jaar 2,1 procentpunt aan marktaandeel bij het kijkerspubliek en 2,9 procentpunt aan aandeel van de reclamebestedingen. De start van Yorin in augustus zorgde er wel voor dat de achteruitgang minder sterk werd. Over het eerste halfjaar lagen de percentages nog op respectievelijk 2,3 en 3,6.

RTL Group als geheel zag de winst voor belasting, rente en afschrijvingen inzakken met ruim 50 procent van 555 miljoen euro tot 276 miljoen euro. Begin december voorspelde het bedrijf nog een daling met 35 à 40 procent. De omzet was met 4,05 miljard euro vrijwel onveranderd. RTL Group is voor 67 procent eigendom van het Duitse mediaconcern Bertelsmann.