MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin verwacht dat de Russische economie de komende 3 jaar het huidige groeitempo van 4 procent kan vasthouden.

Dat zei hij dinsdag tijdens een beleggersbijeenkomst in Moskou.

Hoewel die groei lager is dan voor de crisis in 2008 en 2009, verwacht Poetin de komende jaren wel een ''gebalanceerder ontwikkeling die van hogere kwaliteit is''.

De Russische economie is krachtiger gegroeid dan die van menig geïndustrialiseerd land, maar blijft nog wel achter bij opkomende machten als China waar de groei rond de 8 procent ligt en India dat in het tweede kwartaal een groei kende van 5,5 procent.

Het Russische ministerie van Economische Zaken presenteerde twee scenario's voor de jaren 2013 tot en met 2015. Een ''voorzichtig optimistische'' berekening voorziet in een groei van 3,7 à 4,5 procent, een conservatieve variant in een groei van 2,7 tot 3,3 procent.

Zorgen

Poetin uitte zorgen over de economische situatie in Europa en China en zei dat Moskou 150 miljard roebel (3,7 miljard euro) paraat heeft om Russische banken in geval van nood te steunen.

Poetin herhaalde dat die steun alleen verstrekt wordt in het geval van een crisis. ''Die verwachten we niet, maar als die er wel komt kunnen we bijvoorbeeld staatsobligaties ruilen voor bankaandelen.''