AMSTERDAM - De Europese banken zouden verplicht een ‘firewall’ moeten instellen tussen traditionele activiteiten van de bank en riskantere bankoperaties.

Door deze verplichte scheiding van activiteiten worden banken niet meer in staat gesteld verliezen van riskante bankoperaties te dekken door de opbrengsten van andere activiteiten, zoals het lenen aan consumenten. 

Dit blijkt uit een advies aan de Europese Commissie onder leiding van de Fin Erkki Liikanen. Ook de Nederlander Herman Wijffels is onderdeel van de groep (pdf).

Het advies moet voorkomen dat belastingbetalers moeten betalen voor noodsteun aan banken wanneer zij in financiële problemen komen. 

Toezicht

Het rapport pleit ook voor een strenger toezicht van de banken en het management van deze banken.
Eurocommissaris Michel Barnier, die onlangs al een plan presenteerde van een hervorming van de bankensector stelde in februari van dit jaar de adviesgroep in.

Het advies moet helpen een nieuwe financiele crisis te voorkomen. 

Onenigheid

Binnen de adviesgroep is wel onenigheid over de voorgestelde maatregelen. Zo pleitten sommige leden van de groep voor een combinatie van maatregelen om een opgelegde scheiding van banken voorkomen. Zo zou de versterking van kapitaalbuffers voor handelsactiviteiten en een afwikkelingsplan voldoende kunnen zijn. 

De adviezen van de groep zijn niet bindend. Wel kunnen de voorstellen van Liikanen, die president is van de Finse centrale bank leiden tot nieuwe Europese wetgeving.

De aanbevelingen komen grotendeels overeen met beleid dat in Groot-Britannië wordt gevoerd. Daar worden retailbanken al losgeweekt van de overige bankactiviteiten. In de Verenigde Staten is het handelen voor eigen rekening aan banden gelegd.

Dossier schuldencrisis