AMSTERDAM - Nederlandse boeren kunnen dit jaar opnieuw de gestegen vraag naar biologische melk onder Nederlandse consumenten niet aan.

Volgens leverancier Eko-Holland is er een tekort van ongeveer 25 miljoen liter. Dat schrijft Trouw dinsdag.

Het marktaandeel van biologische melk is volgens cijfers van het Landbouw-Economisch Instituut dit jaar met een kwart gestegen naar zes procent. Om aan de vraag te voldoen wordt nu melk geïmporteerd uit België, Engeland en Denemarken.

Vorig jaar rond dit tijdstip was er ook al sprake van een tekort. Toen schatte Eko-Holland het tekort op ongeveer veertig miljoen liter melk.

De gestegen vraag biedt kansen voor Nederlandse boeren om om te schakelen, zegt accountantsbureau Accon Avm in Trouw. Per liter biologische melk krijgen boeren namelijk momenteel negen tot veertien cent meer.

Psychologisch

Volgens de accountant is er jaarlijks ruimte voor dertig tot veertig boeren die omschakelen, terwijl dat nu vijftien per jaar is. "Generatie na generatie is boeren verteld dat de productie omhoog moet", zegt accountant Bram Kruijning. "Biologisch betekent dat de productie omlaag gaat. Daarvoor moet de boer psychologisch een draai maken."