Griekse economische ellende zet door in 2013

ATHENE - Griekenland staat opnieuw een economisch ellendig jaar te wachten. Dat blijkt uit de begroting voor volgend jaar die de Griekse regering maandag presenteerde.

De regering gaat ervan uit dat de Griekse economie in 2013 met 3,8 procent krimpt. Daarmee zou de Griekse economie voor het zesde achtereenvolgende jaar kleiner worden.

Voor dit jaar wordt gerekend op een min van circa 6,5 procent. De werkloosheid komt volgend jaar naar verwachting uit op ongeveer 25 procent van de beroepsbevolking.

Bezuinigingen moeten ervoor zorgen dat het Griekse begrotingstekort in 2013 slinkt tot 4,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het gat op de begroting komt dit jaar naar verwachting uit op 6,6 procent. De totale staatsschuld voor 2013 wordt begroot op bijna 180 procent van het bbp.

Bezuinigen

De Griekse regering wil volgend jaar voor 7,8 miljard euro aan bezuinigingen en belastingverhogingen doorvoeren. Die maken deel uit van het totale pakket ter waarde van 13,5 miljard euro waartoe Europa en het IMF Griekenland verplichten.

Die bezuinigingseis geldt voor de periode tot en met 2014. Griekenland probeert zijn geldschieters echter zover te krijgen dat die periode met 2 jaar wordt verlengd.

Stakingen

Griekenland heeft volgens staatssecretaris van Financiën Christos Staikouras sinds 2010 al voor bijna 50 miljard euro aan bezuinigingen en belastingmaatregelen doorgevoerd. Die enorme operatie zorgt al jaren voor een diepe economische krimp in het land.

De grootste vakbonden van Griekenland kondigden maandag nieuwe stakingen aan tegen de bezuinigingen van de regering. Nog deze maand worden er werkonderbrekingen van 24 uur gehouden uit protest. ''Wij hebben geen andere optie'', aldus een vakbondsleider.

Lees alles over Griekenland en de schuldencrisis in ons dossier

Lees meer over:
Tip de redactie