AMSTERDAM - Het kabelbedrijf UPC heeft een rentebetaling van miljoen euro aan obligatiehouders opgeschort. UPC had aanvankelijk tot maandag de tijd die rente op obligaties te betalen.

Het ziet er voorlopig ook niet naar uit dat die 113 miljoen euro op tafel komt. Eerst wil het bedrijf onderhandelingen over schuldsanering met obligatiehouders afronden. Het is ook nog maar de vraag of UPC 113 miljoen op de bankrekening heeft staan. Een woordvoerster van de onderneming wilde maandag niet zeggen of UPC een dergelijk bedrag kan betalen.

Verder zien banken er volgens UPC vanaf tot 3 juni 2002 een krediet van 4 miljard euro terug te eisen, waarvan al 3,2 miljard is opgenomen. De banken hadden het recht hiertoe als UPC andere leningen niet kon terugbetalen.

UPC is bezig zijn financiële positie te herstructureren. Het bedrijf maakte begin februari bekend met een serie transacties zijn schuld te willen omzetten in nieuwe aandelen. Het gaat om ongeveer miljard euro aan obligaties en 1,5 miljard euro aan converteerbare preferente aandelen.

Als de obligatiehouders instemmen met het plan, zien zij een groot deel van hun investering in rook opgaan. Bovendien zien de huidige beleggers hun aandelen 'substantieel' verwateren.