AMSTERDAM - Het is zeer eenvoudig om met acceptgiro's zonder toestemming geld van andermans rekening af te boeken. Dit blijkt volgens De Telegraaf uit onderzoek van klokkenluider Fons Schirris. Schirris toonde vorig jaar al aan dat ook met het systeem van automatische incasso's gemakkelijk te frauderen valt.

In Nederland hebben honderdtwintigduizend bedrijven toestemming van hun banken om acceptgiro's te laten drukken en aan hun klanten te sturen. Volgens Schirris is het eenvoudig voor mensen met kwade bedoelingen om blanco acceptgiro's in handen te krijgen en daar misbruik mee te plegen.

Ieder jaar worden ruim tweehonderd miljoen acceptgiro's uitgeschreven. De overschrijvingskaarten worden vaak samengevoegd met rekeningen voor bijvoorbeeld de huur, verzekeringen of abonnementen. Een handtekening volstaat vervolgens om het geld van de rekening af te schrijven. De controle op die handtekeningen is echter slecht, zo zegt Schirris.

Banken kijken alleen of er iets in het handtekeningenvakje staat, omdat zij niet alle handtekeningen op echtheid kunnen controleren. "Ik heb het zelf gedaan met de namen Knabbel en Babbel", zegt de klokkenluider. "Binnen een dag was het geld overgeboekt."

De banken erkennen de fraudemogelijkheid, maar stellen dat fraudeurs wel erg veel moeite moeten doen om hun slag te slaan. Het is vrijwel onmogelijk om bedragen van enige omvang weg te sluizen. Rekeninghouders zijn nooit de dupe, zeggen de banken. Als de handtekening niet klopt, krijgt de benadeelde altijd zijn geld terug.