MADRID - Spanje kan de beoogde verkleining van zijn begrotingstekort dit jaar nog altijd realiseren.

Spanje kan de beoogde verkleining van zijn begrotingstekort dit jaar nog altijd realiseren. Dat zei Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) maandag na een overleg met de Spaanse minister van Economische Zaken, Luis de Guindos, in Madrid.

De Spaanse regering gaf zaterdag aan dat het begrotingstekort dit jaar niet uitkomt op 6,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zoals eerder werd afgesproken, maar op 7,4 procent. Het verschil zou komen door de leningen die Spanje van Europa ontvangt om zijn eigen banken te ondersteunen.

Volgens Rehn zal de bankensteun echter als een eenmalige post worden beschouwd, die geen invloed heeft op het structurele tekort van Spanje. Daardoor blijft de originele doelstelling voor het tekort volgens hem haalbaar.

Spanje gaf vrijdag aan circa 40 miljard euro aan noodleningen te zullen vragen. Europa beloofde het land eerder dit jaar maximaal 100 miljard euro aan noodkredieten voor de banken. Rehn noemde het bemoedigend dat Spanje niet het hele bedrag nodig denkt te hebben. Hij herhaalde dat de steun waarschijnlijk in november wordt verleend.

Rehn prees de maatregelen die de Spaanse regering neemt om de economie te hervormen. Hij stelde echter ook dat de pensioenleeftijd in Spanje met het oog op de stijgende levensverwachting moet worden verhoogd.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier