ATHENE - De Griekse regering hervat maandag de gesprekken met vertegenwoordigers van haar internationale geldschieters.

Daarbij moet worden besloten of de nieuwe bezuinigingen die de regering voorstelt, genoeg zijn om in aanmerking te komen voor het volgende deel van de beloofde noodleningen.

Afgelopen week werden Griekse regeringspartijen het op hoofdlijnen eens over een pakket bezuinigingen en belastingverhogingen van 13,5 miljard euro, dat maandag aan het parlement wordt gepresenteerd.

Die maatregelen moeten ervoor zorgen dat de EU, het IMF en de ECB (de trojka) kunnen instemmen met de uitkering van in totaal 31,5 miljard euro aan nieuwe noodkredieten. De gesprekken met de trojka werden vorige week in afwachting van een nieuw bezuinigingsakkoord opgeschort.

Volgens Griekse media wordt de nieuwe Griekse begroting gebaseerd op de verwachting dat de Griekse economie volgend jaar met 4 procent krimpt. Dat zou het zesde achtereenvolgende jaar zijn waarin de economie kleiner wordt. Voor dit jaar wordt een min van ongeveer 6 procent verwacht.

Slowakije

De Slowaakse premier Robert Fico liet zondagavond duidelijk weten geen geduld meer te hebben met Griekenland. Volgens hem moet het land kunnen worden gedwongen de eurozone te verlaten als de eerder gemaakte afspraken over bezuinigingen niet worden nagekomen.

''Ik denk dat er een moment komt waarop duidelijk is dat sommige landen de benodigde bezuinigingen niet voor elkaar krijgen'', zei Fico op de Slowaakse televisie. Volgens de Slowaakse premier moeten ''een of misschien twee'' landen daarom worden gedwongen de eurozone te verlaten.

''Daarbij gaat het bijvoorbeeld om Griekenland'', stelde hij. ''Als Griekenland zich niet aan zijn verplichtingen kan houden, moet er een gecoördineerde exit uit de eurozone komen.''

Alles over Griekenland en de schuldencrisis in onze dossiers