LONDEN - Kredietbeoordelaar Fitch houdt zijn oordeel over Spanje de rest van het jaar ongewijzigd. Dat heeft Fitch-directeur David Riley maandag gezegd.

Volgens Riley krijgt Spanje zeker tot begin volgend jaar de tijd om vooruitgang te boeken bij de hervorming van de economie en de aanpak van de overheidsfinanciën.

Fitch schaalt de kredietwaardigheid van Spanje momenteel in op BBB, met een negatieve outlook.

Dat betekent dat de kans nog altijd aanzienlijk is dat het oordeel in de komende maanden verder wordt verlaagd.

Rente

Een lagere rating kan het voor Spanje nog duurder maken om geld te lenen, waardoor het nog lastiger wordt de staatsschuld terug te dringen. Door de zorgen over de financiële toekomst van Spanje is de rente die het land over staatsleningen moet betalen de afgelopen 2 jaar al sterk gestegen.

Maandagochtend stond de rente op 10-jarige Spaanse obligaties op 5,9 procent. Dat is een fractie lager dan de gemiddelde stand op vrijdag, maar nog altijd bijzonder hoog.

Bezuinigen

Spanje presenteerde vorige week opnieuw een omvangrijk pakket bezuinigingen en belastingmaatregelen, die ervoor moeten zorgen dat het begrotingstekort verder afneemt.

Fitch geeft Spanje enkele maanden de tijd om die maatregelen door te voeren. Riley waarschuwde echter al wel dat de prognoses voor de economische groei die Spanje in zijn nieuwe begroting hanteert te optimistisch zouden kunnen zijn.

Vijf vragen kredietbeoordelaars

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier