LONDEN - De industriële sector van de eurozone heeft het slechtste kwartaal sinds de recessie van 2009 achter de rug. Dat concludeerde onderzoeksbureau Markit maandag.

De afgelopen maanden ging de industriële activiteit volgens de onderzoekers in nagenoeg alle eurolanden onafgebroken achteruit.

De krimp was daarbij in september minder hevig dan in de maanden ervoor, maar over het gehele derde kwartaal ontstond het meest sombere beeld sinds het tweede kwartaal van 2009.

Markit houdt de industriële ontwikkeling bij met zijn maandelijkse inkoopmanagersindex. Die kwam in het afgelopen kwartaal uit op 45,1. Dat is ruim onder de grens van 50, die het punt markeert waarin groei omslaat in krimp. De index lag in september voor de 14e achtereenvolgende maand onder die grens.

Nederland

In september wezen alleen de graadmeters voor Ierland (51,8) en Nederland (50,7) op een toename van de activiteit in de industriële sector. In Duitsland, Italië en Spanje hield de krimp aan, maar lijkt de bodem te zijn bereikt. De index klom in die landen naar de hoogste stand van het afgelopen halfjaar.

Volgens de hoofdeconoom van Markit, Chris Williamson, zet de industrie voorlopig een zware rem op de economische groei van de eurolanden. Volgens hem wijzen de cijfers er zelfs op dat de eurozone in het derde kwartaal opnieuw in een recessie is terechtgekomen.

Vooral de huidige ontwikkelingen in Frankrijk noemde hij zorgwekkend. Daar ging de index scherp omlaag naar 42,7. Dat is nauwelijks hoger dan de score van Griekenland.